Istraživanje je pokazalo da nas ovih 10 pesama čini srećnim
Istraživanje je pokazalo da nas ovih 10 pesama čini srećnim

Istraživanje je pokazalo da nas ovih
10 pesama čini srećnim

Pojedine pesme su automatski podizači atmosfere. Kada krenu prvi taktovi na radiju, teško se odupremo porivu da i sami zaplešemo „u ritmu muzike za ples“. Zahvaljujući holandskom neurologu dr. Jacobu Joliju dobili smo i odgovor kojih to 10 pesama treba poslušati ako želimo podići svoje raspoloženje.

Na samom početku istaknućemo kako je doktor Jolij kao prvi zaključak svog istraživanja naveo  – muzika je subjektivna. Ono što vašeg prijatelja natera na ples moglo bi vas naterati da pobegnete iz sobe i pokrijete uši. Ustanovio je kako je procena muzike vrlo lična, kao i da snažno zavisi od društvenog konteksta.

Prilikom sprovođenja istraživanja, zamolio je učesnike da pošalju primere svojih omiljenih pesama, a zatim ih je analizirao tražeći uzorke koji se ponavljaju. Otkrio je kako su pesme koje izazivaju sreću nešto brže od prosečnih, napisane su u duru, i govore o lepim događajima ili o potpunoj besmislici.

Doktor Jolij je spojio te faktore u formulu za najveseliju moguću pesmu, a zatim je krenuo u potragu za postojećim hitovima koji odgovaraju njegovom uzorku. Ovo je 10 pesama za koje je naučno dokazano da nas čine srećnim:

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

9 9. I Will Survive (Gloria Gaynor)

8. Livin’ on a Prayer (Jon Bon Jovi)

7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)

6. I’m a Believer (The Monkees)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

4. Uptown Girl (Billie Joel)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

2. Dancing Queen (Abba)

1. Don’t Stop Me Now (Queen)

Tekst je pretzet sa sajta Journal.hr

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori