Fashion in frames: Severina je potvrdila da vlada Coperni-mania
Fashion in frames: Severina je potvrdila da vlada Coperni-mania

Fashion in frames: Severina je
potvrdila da vlada Coperni-mania

Francuska modna kuća Coperni već nekoliko sezona jedna je od – pa, ako ćemo biti sasvim precizni – najviralnijih. Iako su komade ovog mladog brenda nosile mnoge zvezde poslednjih godina, trenutak kada je on nepovratno došao na radar šire publike desio se oktobra prošle godine. Za taj trenutak verovatno svi već znate. Zato sada, gde god ukucali Coperni, sledi uvek ista sugestija: Bella Hadid.

Coperni, kolekcija za proleće 2023.

Poslednja revija održana je pre par nedelja, kada je robot (iz nepoznatih razloga) presvukao jednu od modelsica i drugoj pridržao sada već prepoznatljivu Coperni Swipe torbu. Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant osnovali su brend 2013. godine, a zahvaljujući vizibilitetu koji redovno ostvaruju na društvenim mrežama, jedna su od modnih kuća čija popularnost neumitno raste.

A kako pomno pratimo njihov uspontako nam je zapalo za oko da je Coperni-mania stigla i do naših prostora. Krajem prošle godine, Severina je u spotu za pesmu Vjerujem u Boga ponela upravo haljinu francuske modne kuće.

@severina
@severina

Nešto između The Virgin Suicides i serije Euphoria

Coperni kolekcija za jesen 2022, iz koje je haljina koju Severina nosi, prikazana je pre nešto više od godinu dana u filmskom studiju na obodima Pariza. Naslovljena Coming of age, konceptualno predstavlja jednu melanholičnu predstavu adolescencije. Kao i mnogi umetnici, i dizajnerski duo u Coperni-u preveo je ovaj motiv na svoj vizuelni jezik. Tako njihova srednjoškolka nosi nešto što bismo okarakterisali kao svojevrsni estetski amalgam. Oseća se melanholičan ambijent filma The Virgin Suicides, elegične drame o ženskom odrastanju, ali i hit serije Euphoria, čiji se uplivi ovde ogledaju u seksipilnoj reminiscenciji 2000-ih.

coperni kolekcija za jesen 2022.
coperni kolekcija za jesen 2022.

Reference na istorijske modne trenutke

Osim Coperni haljine, Severina je u spotu ponela i komade hrvatske dizajnerke Matije Vujice. Inspirisana estetikom film noir-a, ali vidno i Jean Paul Gaultiera, Matija je za Severinu dizajnirala dve kreacije. Elegantna, crna haljina podseća nas na one koje je nosila neprikosnovena femme fatale i ikona crnog talasa holivudske kinematografije, Ava Gardner. Čuveni Jean Paul Gaultier korset, tzv. cone bra, koji je krajem 80-ih i ranih 90-ih bio tema uzavrelih modnih – i društvenih – diskusija, Matija je rekreirala u crnoj verziji.

@matijavujica
Ava Gardner
@matijavujica
Madonna tokom "Blonde Ambition" turneje, u Jean Paul Gaultier korsetu (1990)

Foto: IMAXtree / Profimedia / Instagram (@severina / @matijavujica)

Učitati još
Zatvori