Journal preporuka: Idemo na dokumentarni film o rejvu – pa na rejv
Journal preporuka: Idemo na dokumentarni film o rejvu – pa na rejv

Journal preporuka: Idemo na dokumentarni
film o rejvu – pa na rejv

Beograd već godinama unazad ponosno nosi krunu prestonice dobrog provoda. Ipak, scena noćnog života u glavnom gradu pretrpela je značajne promene, pa dobra žurka, iako i dalje učestala pojava u mnogim klubovima, postala je sinonim za jedan uniformisan, dominantan muzički žanr, dok su mesta na kojima se slučaju neki drugi zvukovi postali epicentri onoga što se neslavno naziva underground kulturom. Ipak, da nije uvek bilo tako, svedoči novi dokumentarni film Pavla Terzića, Bajka bespovratnog vremena. Beogradska publika proteklog maja imala je priliku da u okviru zvaničnog programa festivala Beldocs pogleda dugometražno ostvarenje koje se prvi put dotiče začetaka rejv kulture u Srbiji.

U četvrtak, 15. juna, film će premijerno biti prikazan u klubu Barutana, a nakon projekcije biće organizovana velika žurka na kojoj će nastupiti akteri filma, pioniri rejv talasa u našoj zemlji. Tokom žurke biće prikazani nemontirani materijali sa žurki iz 90-ih godina koji se ne mogu videti u filmu, a unutar pećine Barutane će biti postavljena izložba fotografija domaćih autora, takođe aktera filma.

Šta očekujemo?

Nažalost, projekcija na minulom Beldocsu nam je promakla, ali prijatelji i poznanici koji su imali prilike da pogledaju film svedoče da nas očekuje izvanredno ostvarenje. Mladi reditelj Pavle Terzić uspeo je da napravi verodostojan prikaz vremena u kome nije živeo. Na emotivan, nostalgičan i duhovit način filmom se povezuju važni istorijski događaji i promene koje su uticale na pravac i razvoj klupske kulture. U razgovorima pred kamerom učestvovalo je 118 sagovornika, začetnici rejv kulture koja živi i danas. Osim toga, publika će moći da vidi i segmente arhivskih intervjua sa stranim muzičarima.

Klub Industria, mart 1995, Igor Marinković

Prema rečima reditelja…

Šta za mladog reditelja predstavlja bajka bespovratnog vremena?

“Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, svejedno, bez obzira da li pripada klupskoj, underground sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički nivo. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se [bavimo načinom] na koji se ovdašnja klupska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti, a koje su obeležile našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka. S tim u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija, ispričali su nam svoju bajku, bajku o bespovratnom vremenu.“

Srđan Veljović

Kako je tekla bajka bespovratnog vremena

Polazeći sa kraja 60-ih godina prošlog veka i čuvene diskoteke Šećer, preko uzbudljivih 70-ih i diskoteke Cepelin, kroz razgovor sa svedocima tog vremena i bogatog arhivskog materijala, u filmu se dolazi do 80-ih i klubova kao što su Akademija i Zvezda. Osvrnuvši se na začetak noćnog života u Beogradu, polako se ulazi u 90-e godine i prati nastanak klabinga u Beogradu. Pored klubova poput Soul Fooda, Industrije, Omena, Barutane i Sare, u filmu se mogu čuti i priče o klubovima u Novom Sadu i Nišu, kao i velikim rejvovima koji su se dešavali u celoj zemlji. U vremenu kada je Srbija bila pod sankcijama i dok su gradovi bili bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi su svoju sreću pronašli u tek začetoj rejv supkulturi. Sagovornici otkrivaju i kako je nastao festival Exit, kao i Urban experience događaji, koji su počeli da se dešavaju početkom 2000-ih godina.

Igor Marinković via @bajka_bespovratnog_vremena

O snazi i uticaju muzike na društvo možda najbolje govori izjava Miška Bilbije, muzičkog urednika Radija B92 u periodu 1989-1992. godine.

Devetog, odnosno 10. marta, kada je policija došla da zatvori Radio B92, nisu hteli skroz da iseku kabl, nego su rekli ne može nikakav informativni program, nikakva priča, može samo muzika. Nisu bili svesni šta se krije u toj muzici i šta sve tu može da se pušta.

Savremenici tog bespovratnog vremena će se verovatno prepoznati na snimcima iz klubova 80-ih i 90-ih godina, a oni mlađi će možda videti svoje roditelje. Svakako će svi uživati u Bajci koja će biti prikazana 15. juna i žurci koja će u Barutanu vratiti duhove ovih ne baš lakih, ali izuzetno važnih vremena. Ispred produkcijske kuće TAG Media film su, zajedno sa Terzićem, producirali Veljko Radosavljević i Radomir Lale Marković, a ko-producent je legendarni Dušan Kaličanin i njegova produkcija Technokratia.

Ulaznice za projekciju filma i žurku mogu se kupiti online preko sajta cooltix.rs.

Igor Marinković via @bajka_bespovratnog_vremena

Foto: Srđan Veljović, Igor Marinković, Instagram (@bajka_bespovratnog_vremena)

Učitati još
Zatvori