Tri knjige koje bi trebalo da pročitate pre tridesete
Tri knjige koje bi trebalo da pročitate pre tridesete

Tri knjige koje bi trebalo da
pročitate pre tridesete

Mnogi su veoma nezadovoljni naslovom ušli u ovaj tekst da bi verovatno ljutito pomislili – ma ko kaže da bi trebalo?!  Knjige koje čine današnji predlog su definitivno one koje uče o životu. Knjige za koje smatramo da bi trebalo (a nisu) školska lektira. Možda su neki od vas sve, ili bar po neku knjigu već pročitali. Ukoliko ipak pronađete one koje su već zauzele posebno mesto u vašem srcu, ništa vas ne sprečava da nam verujete kada je reč o ostatku predloga.

Kako smo već imali uzbudljive predloge za Milenijalce i Generaciju Z, nakon ove liste ne bi bilo loše da pronađete još malo inspirativnih naslova i u ovim člancima. Knjige su destinacija i putovanje u jednom, stoga nikada nije na odmet imati što više predloga.

Ne daj mi nikada da odem – Kazuo Ishiguro

Naučno-fantastični roman temelji se na jednom pitanju, koliko košta ljudsko srce?

Roman prati priču tri mlada učenika u internatu, Keti, Rut i Tomijem. Njih toroje žive u neobičnom distopijskom svetu i dok odrastaju u internatu pripremaju se za nemilosrdan život odraslih. Međusobno se zaljubljuju, uživaju u lepoti odrastanja i učenju sve dok ne otkriju mračne tajne koje krije njihov internat.

Emotivna i filozofska naracija puna je tenzije i potisnutog bola koji se po svakoj stranici razliva na radnju. Zbog svog elegičnog sklopa budi najdublje emocije što ga čini delom koje ćete dugo nakon čitanja pamtiti.

Japansko-britanski pisac Kazuo Ishiguro je za ovaj roman 2017. dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Ne-daj-mi-nikada-da-odem
DERETA

Lovac u žitu – J. D. Salinger

„Muka mi je od toga što nemam hrabrosti da budem apsolutni niko“.

„Dosta mi je ega, ega i ega. Svog i svačijeg drugog. Dosta mi je od toga što svi žele negde da stignu, urade nešto drugačije ili budu interesantni. To je odvratno.“

Roman koji je obeležio nove generacije u posleratnoj Americi i naveo mlade širom sveta na bunt protiv sistema i političkih laži da bi do danas postao jedan od najčitanijih romana na čitavom svetu. Salinger je ovaj biser svetske književnosti stvarao čak deset godina. Danas, Lovac u žitu predstavlja roman za sve mlade ljude koje uvek muče problemi mladih ljudi. Glavni lik romana je Holden Kolfild, šesnaestogodišnji dečak kom odrastanje i životne okolnosti nisu bili naklonjeni. Njegove misli, zapažanja, priče i osećaji postaće sastavni deo vas. Jednom kada pročitate ovaj roman, promenićete sve životne mantre i otvoriti se za nove životne poglede.

lovac_u_zitu_
DELFI

Slika Dorijana Greja – Oscar Wilde

André Gide, francuski pisac, davno je rekao: Oscar Wilde je najopasniji proizvod moderne civilizacije, i bio je potpuno u pravu. Naime, ovaj roman se savršeno može ukomponovati radnjom u današnji period u kom se duša prodaje zbog lepote. Protagonista romana, narcisoidni mladić, faustofski prodaće dušu đavolu kako bi ostao večno mlad. Nedugo zatim, spoznaće sve strahote nedostatka duše da bi vrtoglavo otpočeo egzistenijalni osećaj površnosti. Nije li to ono sa čime se svako od nas u današnje vreme suočava?

Tradicionalni motiv lepote dobija jednu sasvim novu širinu koju Oscar Wilde prenosi na fatalistički duh današnjeg vremena. A koja je slika Dorijana Greja, saznajte u romanu.

slika_dorijana_greja-oskar_vajld_
LAGUNA

Foto: Laguna; Delfi; Dereta.

Učitati još
Zatvori