Journal preporuka: Književni klasik „Tes od roda D’Erbervila“ pisca Tomasa Hardija
Journal preporuka: Književni klasik „Tes od roda D’Erbervila“ pisca Tomasa Hardija

Journal preporuka: Književni klasik „Tes od roda D’Erbervila“ pisca Tomasa Hardija

Ove nedelje bliže se upoznajemo s književnim stvaralaštvom engleskog pisca Tomasa Hardija, kroz čuveni klasik Tes od roda D’Erbervila.

Obuhvativši vladavinu kraljice Viktorije (1837-1901), Viktorijanska era označila je početak velikih kulturnih, ekonomskih i društvenih previranja. Industrijalizacija je sa sobom donela mnogobrojne društvene izmene, uključujući širenje gradova, socijalne reforme i sledstveno tome u domenu književnosti centralno mesto zauzimaju teme klasnih podela, i sve izraženije rodne nejednakosti. Isprva suptilno, pojedini pisci kroz svoja književna dela prožimaju i borbu individualaca protiv društvenog poretka, da bi se nešto kasnije ova tematika ukorenila kao neizostavni deo viktorijanske književnosti. Sveukupno gledano, literarna dela nastala u ovom periodu realistično objedinjuju tokove najbitnijih promena, i samim tim ostaju arhivirana kao upečatljivi dokumenti, kako o pojedincu, tako i celokupnom društvu.

Početak nesreće

Izmešten u rustične predele viktorijanske ere, roman Tes od roda D’Erbervila kroz sedam poglavlja donosi vanvremenska svedočanstva o čistoti duše, ljubavi i tragičnosti ljudskog postojanja. Radnja se odvija u selu Marlot, u kojem odrasta devojka jedinstvene lepote Tes. Ova devojka, gotovo od najranije mladosti biva predodređena za patnju, a brojne nesreće otpočeće u momentu kad Tes u trenutku nepažnje usmrti porodičnog konja – koji je ujedno predstavljao jedino bogatstvo unutar njene osiromašene porodice. Tes preplavljena talasom krivice prihvata predlog svojih roditelja, odlazi kod dalekih rođaka D’Erbervila, a susret s Alekom zapečatiće sudbinu Hardijeve junakinje.

Scena prekrivena slojem magle

Sudbina kroz naredna poglavlja ne prestaje da se poigrava s glavnom junakinjom, a vrhunac nesreće nastupa u momentu kad manipulativni Alek obljubi Tes. Ova scena prekrivena je slojem magle i nejasno ukazuje na čin silovanja, međutim, čitaoci uprkos tome mogu da osete svu nepravdu krutog viktorijanskog društva, koje svesno nipodaštava ulogu žene.

Svetli tračak unutar tame

Nakon brojnih nedaća, životni put odvodi Tes u potpuno novo okruženje, a radnja se iz Marlota izmešta u veseli krajolik mlekare Tolbothejs. Upravo na ovom mestu Tes zatiče Ejndžela Klera, koji se istog trena zaljubljuje u nju – a vremenom Tes i sama istinski zaljubljena prihvata Klerovu ponudu za brak. Međutim, priznanje o izgubljenoj nevinosti rastavlja supružnike. Ejndžel nakon surove istine odbacuje voljenu ženu i putuje u daleki Brazil. Tragična junakinja nakon ljubavne oluje, suočena s bezizlaznom situacijom ponovo prihvata žrtvu u ime porodice, te se po drugi put vraća Aleku, mladiću koji je zapravo u njoj uzrokovao neizbrisivu patnju. Poslednje poglavlje donosi mnogobrojne zaplete, a kulminacija ove tragične priče odigrava se unutar čuvenog praistorijskog spomenika Stounhendž i samim tim dobija šekspirovski osmišljen epilog.

Simbolika romana

Iako životne putanje iznova stavljaju razne okrutnosti ispred Tes Derbifild, junakinja romana ipak uspeva da  očuva čistotu svoje unutrašnjosti – i pored sveukupne tragike ostaje svojevrsna svetlost unutar brojnih ponora. Karakteristični opisi prirode realistično se sjedinjuju s Tesinim  osećanjima i samim tim dramatične scene i detalji dobijaju složeniji narativ. Tomas Hardi kroz roman Tes od roda D’Erbervila maestralno spaja širok spektar ljudske prirode i dubokom analizom ljudske duše prevazilazi jednu epohu i ostaje u vanvremenskoj i dubokoj povezanosti s mnogobrojnim čitaocima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori