Počinje 27. po redu Noć knjige izdavačke kuće Laguna
Počinje 27. po redu Noć knjige izdavačke kuće Laguna

Počinje 27. po redu Noć knjige
izdavačke kuće Laguna

Decembar je mesec različitih proslava, a posebnu radost kod svih ljubitelja dobrih knjiga izaziva manifestacija Noć knjige. Već 27. put za redom ovu manifestaciju tradicionalno organizuje izdavačka kuća Laguna – a održaće se u periodu od 9. do 11. decembra.

Kakve su pogodnosti tokom manifestacije Noć knjige i gde će važiti popusti?

Manifestacija Noć knjige će se održati na ukupno 59 lokacija –  u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca širom Srbije i regiona. Ukoliko kojim slučajem ne stignete da svoju kupovinu obavite u knjižari, na raspolaganju vam svakako stoje sajtovi laguna.rs i delfi.rs na kojima će takođe važiti svi popusti.

Ove godine za Noć knjige od 9. do 11. decembra IK Laguna je svojim čitaocima pripremila popuste od 20 do 40% na mnogobrojne naslove domaće i svetske književnosti, a popusti će važiti i na veliki deo gift programa.

Pored svih navedenih iznenađenja, Laguna je pripremila još jedno, možda i najveće iznenađenje – mogućnost druženja čitaoca s njihovim omiljenim domaćim piscima, koji će svoje knjige potpisivati tokom manifestacije.

Ukoliko još uvek niste sastavili svoj spisak knjiga, mi ćemo vam pomoći pri izboru, a u daljem tekstu možete pročitati naše preporuke.

Vil Smit – Vil

Kao prvu preporuku za vas izdvajamo memoare glumca Vila Smita jednostavnog naziva „Vil“, koje je napisao uz pomoć poznatog američkog autora Marka Mansona. Knjiga počinje pričom o detinjstvu koje je bilo obeleženo nasiljem u porodici. Nakon toga narativni tok nas vodi u vreme Vilove rep karijere koja je verovatno nepoznanica za mnoge, a nastavlja se prvim uspesima koje je postigao u svetu televizije ikoničnom ulogom u seriji Princ sa Bel Era. Međutim, ovo nisu tek klasično napisani memoari. Vil Smit je pored svog detinjstva, odrastanja i glumačke karijere putem ove knjige sa svojim čitaocima podelio životne mudrosti koje su mu pomogle u najtežim trenucima i učinile ga najuspešnijim glumcem, čija karijera traje preko trideset godina.

Miranda Kauli Heler – Papirna palata

Ukoliko ste ljubitelji intrigantnih i uznemirujućih porodičnih romana, druga preporuka nosi naziv „Papirna palata“ autorke Mirande Kauli Heler. Radnja ove drame odvija se u porodičnom letnjikovcu Papirna palata nadomak Kejp Koda, u kojem pedesetogodišnja El svake godine sa svojim suprugom i njihovo troje dece provodi odmor. Ova poseta Papirnoj palati nije poput prethodnih, jer ovaj put El mora da donese presudnu odluku koja će odrediti njenu budućnost. S jedne strane El želi da svoj život nastavi kraj svoje mladalačke ljubavi Džonasa, sa kojim je prethodne večeri na zabavi prevarila supruga. S druge strane, ona shvata da ne može tek tako da odbaci život koji je godinama gradila uz supruga Pita.

El pred sobom ima tačno jedan dan za sudbonosnu odluku nakon koje će svakako nešto izgubiti. Knjiga „Papirna palata“ napisana je izuzetno emotivnim tonom, a lik glavne junakinja El je perfektno iznijansiran i upravo iz tog razloga se svaka žena može u nekim momentima poistovetiti sa njom. Zanimljivu notu samom romanu daje činjenica da se radnja odvija u jednom danu, a uz bogato razgranatu retrospekciju, čitaoci zapravo prate životni put glavne junakinje tokom pedeset godina.

Elif Šafak – Vašljiva palata

Ova lista preporuka nikako ne može proći bez naše omiljene autorke Elif Šafak, a roman „Vašljiva palata“ odvešće vas u jedan potpuno neobičan svet. Ukoliko ste ljubitelji klasičnih turskih priča koncipiranih u vidu „Hiljadu i jedne noći“ roman „Vašljiva palata“ pružiće vam upravo takav književni doživljaj. Radnja u knjizi  vremenski je isprepletena i odvija se na periferiji Istanbula u velelepnoj desetospratnici Palata Bombona koju je sagradio ruski emigrant za sebe i svoju suprugu. Mnogo godina nakon njihove smrti nekad najlepša zgrada u Istanbulu polako propada, a glavni problem koji muči stanare jeste nesnosan smrad koji remeti njihove živote. Svako poglavlje donosi nam priču iz jednog od deset stanova smeštenih unutar Palate Bombona, a kako bi sprečili širenje zaraze i smrada, njeni stanari udružuju se u neobičnu avanturu koja će vas na pravi način zabaviti u hladnim danima.

Barbara O’Nil – Kad smo verovale u sirene

Sledeća knjiga ponovo nas barem svojom radnjom vodi u toplije krajeve, a mesto dešavanja je Novi Zeland. Reč je o romanu „Kad smo verovale u sirene“ autorke Barbare O’Nil i ovde pratimo neraskidive veze koje spajaju dve sestre nakon petnaest godina. Kit i njena sestra Džozi oduvek su bile u konfliktnim odnosima, a bombaški napad u kojem Džozi navodno gine zauvek će ostaviti teret krivice kod njene sestru. Mnogo godina nakon ove tragedije Kit postaje uspešna doktorka i njenu mirnu luku uzburkaće jedan prilog na TV-u u kojem će ugledati ženu identičnu kao Džozi. Razum govori Kit da je nemoguće da je to njena sestra, ali unutrašnji glas snažno navodi glavnu junakinju da ode na Novi Zeland kako bi pronašla tajanstvenu ženu koja podseća na njenu sestru. Ovaj put doneće nezamislive promene, a postavlja se pitanje da li je Kit spremna da se uhvati ukoštac sa njima? 

Monik Rofi – Sirena sa Crne Konče

Kao poslednja preporuka stiže roman, žanrovski možda najrazličitiji u odnosu na prethodne. Roman nosi naziv „Sirena sa Crne Konče“ autorke Monik Rofi za koji je dobila prestižnu nagradu Kosta. Na stranicama ove knjige pratimo izmaštanu priču o neobičnoj ljubavi koja se razvila između ribara Dejvida i vekovima stare sirene Ajkaje, koju su davno proklele žene zbog nestvarne lepote. Ajkaju koja pliva unutar beskrajnog plavog prostranstva Kariba na površinu mora privlači zvuk gitare koju Dejvid u dokolici svira. Vremenom zajednički susreti postaju sve učestaliji, ali njihova ljubav je nemoguća jer je on čovek, a ona sirena.

Pravi zaplet celoj radnji daje momenat kada Ajkaju ulove surovi ribari Tomas i Henk koji žele da je prodaju. Jedne večeri Dejvid koristi pijanstvo ribara i uspeva da oslobodi Ajkaju, te odvodi sirenu svojoj kući. Međutim, na sve strane preti opasnost, jer ribari po svaki cenu žele svoj ulov nazad. Ukoliko volite sirove dijaloge, originalnu i dosad neviđenu priču, onda je upravo roman „Sirena sa Crne Konče“ pravi izbor za vas.

Foto. Laguna

Učitati još
Zatvori