Journal preporuka: Roman „Knjižara u Teheranu“ književnice Mardžan Kamali
Journal preporuka: Roman „Knjižara u Teheranu“ književnice Mardžan Kamali

Journal preporuka: Roman „Knjižara u Teheranu“ književnice Mardžan Kamali

Kao knjigu nedelje redakcija Journala preporučuje vam prelepo napisanu istorijsku fikciju, punu dirljive iskrenosti iz pera iranske književnice Mardžan Kamali Knjižara u Teheranu – koju je nedavno objavila IK Laguna.

Svaki čitalac među policama knjižare uvek pronalazi utehu i upravo zbog toga knjižare za mnoge od nas predstavljaju svojevrsna magična mesta u kojima je sve moguće. Autorka Mardžan Kamali na stranicama  knjige Knjižara u Teheranu čija se radnja odvija u iranskoj knjižari uspeva istinski dirljivo da istka priču o zabranjenoj ljubavi koja nadilazi vremenske okvire i ostaje večna.

Radnja smeštena u tri vremenske linije

Knjižara u Teheranu prepletena je u tri vremenske linije, a centralno mesto u romanu zauzima motiv zabranjena ljubav, koji se generacijama iznova ponavlja.

Radnja romana počinje 1916. godine, tokom koje upoznajemo Alija, mladića nemirnog duha koji je osuđen na tradicijom ugovoreni brak s daljom rođakom Atije. Ali, poreklom iz bogate porodice istinski je zaljubljen u drugu devojku nestvarne lepote Badri čiji otac prodaje dinje na pijaci – i samim tim zbog klasne razlike njihova ljubav je nemoguća. Strast mladalačke ljubavi potpuno opija mladića i devojku, te oni polako ulaze u tajnu romansu. Ali, nakon noći provedene sa voljenom Badri biva gotovo primoran da se ipak oženi devojkom koju je njemu porodica namenila i time krši zavet dat Badri. Sa druge strane Badri bez ikakvih vesti od Alija misli da je prevarena i postaje žena bez emocija koju kroz dalji život vodi put osvete i mržnje.

Prodavnica papira i dve srodne duše

Nekoliko decenija kasnije radnja se odvija u vreme političkih prevrata, a priča se plete oko sedamnaestogodišnje devojke Roje koja pribežište od jednoličnog života u Teheranu pronalazi između polica knjižare – Prodavnica papira. Vlasnik knjižare je sada već pedesetogodišnji Ali koji na ovom mestu pronalazi oazu miru nakon nesrećne ljubavi koja ga još uvek proganja. Ispunjen mirom Rojin život promeniće se u momentu kada u Prodavnicu papira ušeta politički revolucionar Bahman. Istovetna ljubav prema pesniku Rumiju spojiće Roju i Bahmana, međutim njihovu ljubav na sve načine pokušava da prekine Bahmanova porodica zbog dobro utemeljene tradicije kojom je mladiću već predodređena druga devojka. Usred građanskog rata koji izbija na ulicama Teheranu, mladića i devojka  odlučuju se na tajno venčanje, ali Bahman se ne pojavljuje u dogovoreno vreme te Roja ostaje ubeđena da je on samo izigrao njena osećanja.

Novi život u Americi ponovni susret

Nakon ovih događaja Roja odlazi u Sjedinjene Američke Države i tako zauvek napušta domovinu za koju je vežu samo bolne uspomene. Decenije prolaze, Roja dobija tek po neku vest o  svojoj velikoj ljubavi, ali i dalje ostaje bez saznanja šta se zapravo desilo uoči njihovog venčanja na kojem se Bahman nije pojavio. To pitanje ostaje otvoreno sve do 2013. godine i upravo tada, šezdeset godina kasnije Roja dobija priliku da ponovo sretne Bahmana koji poslednje dane svog života provodi u staračkom domu. Njegovo vreme sve brže ističe, a ostaje sasvim neizvesno – da li će Roja konačno dobiti odgovor na pitanja koja je proganjaju decenijama?

Šetajući kroz decenijama dug vremenski period ova snažna priča spaja različite kulturološke boje i približava nam pejzaže, zvuke, mirise i istoriju jedne zemlje koja se polako urušava u nemirima političkih prevrata.

Autorka Mardžan Kamali kroz roman Knjižara u Teheranu prepliće različite ljudske sudbine koje u mnogim trenucima uspevaju da nas rasplaču, ogrnu slojem optimizma i iznad svega ostanu u našim srcima dugo nakon poslednje zatvorene stranice zbog vanrednog pripovedačkog umeća – koji Kamalijevu svrstava među najbolje savremene književnice.

Knjižara u Teheranu donosi pogled na različite životne puteve koji se nekada odvijaju mimo naše volje i prikazuje borbu glavnih junaka da nađu mrvicu humanosti u dehumanizovanoj realnosti.

Iako je uglavnom svet iz romana surov, potresan i pun bola, iz njega na kraju krajeva ipak zrače optimizam i ljubav – koji udruženim snagama uspevaju da pobede sve pred sobom.

Photo credit. Instagram (@irisloveunicorns), Laguna, Simon & Schuster

Učitati još
Zatvori