Journal preporuka: Roman „Ritam Harlema“ američkog književnika Kolsona Vajtheda
Journal preporuka: Roman „Ritam Harlema“ američkog književnika Kolsona Vajtheda

Journal preporuka: Roman „Ritam Harlema“ američkog književnika Kolsona Vajtheda

Knjige su oduvek smatrane nezamenjivim delom celokupne ljudske civilizacije. Na Generalnoj konferenciji u Parizu 1995. godine UNESCO je 23. april proglasio Svetskim danom knjige i autorskih prava – s obzirom na to da su upravo 23. aprila 1616. godine gledano po gregorijanskom kalendaru preminuli značajni književnici Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Ovaj datum simbolično ima za cilj da proširi svest o važnosti pisane reči i sledstveno tome redakcija Journala preporučuje roman Ritam Harlema istaknutog američkog književnika Kolsona Vajtheda.

Kolson Vajthed

Američki književnik i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade Kolson Vajthed uglavnom piše romane nadahnute stvarnim događajima. Pažnju svetske književne scene privukao je 2017. godine objavivši roman Podzemna železnica, koji govori o robinji Kori i njenom herojskom bekstvu iz zatočeništva. Nakon mračne sage o položaju robova u Americi koja je ovenčana Pulicerom, Vajthed je i kroz svoj naredni roman Momci iz Nikla takođe obradio temu rasne nejednakosti otkrivši niz gnusnih zločina nad mladim Afroamerikancima, koji su se zbili unutar popravnog doma Dozier na Floridi. Kada je reč o poslednjem objavljenom romanu Riram Harlema, negde se očekivalo da Vajthed ostane veran realističnom prikazu istorijskih događaja iz neposredne američke prošlosti. Međutim, on se ipak odlučio da igra na kartu iznenađenja te je čitaoce neočekivano počastio pravom gangsterskom sagom u maniru Maria Puza.

Pulsiranje Harlema u 125. ulici

Radnja romana Ritam Harlema, smeštena je između 1959. i 1964. godine i prati spolja gledano uglednog i povučenog prodavca nameštaja Reja Karnija. Karni vodi sopstvenu radnju, ima ženu Elizabet sa kojom očekuje drugo dete, a njihov mali stan jedva da je dovoljan za život jedne osobe. Pored nerešenog stambenog pitanja ni radnja u Harlemu nema baš najbolji promet, ali Rej ipak ne želi da ima bilo kakve dodirne tačke s kriminalom, te nastoji da materijalnu sigurnost obezbedi čistim poslovima. Majk, njegov otac nekada je bio vođa harlemske kriminalne organizacije i Rej upravo zbog toga želi da sebi i porodici omogući potpuno drugačiji život daleko od porodičnog nasleđa.

Pljačka harlemskog hotela

Međutim, sve se menja u momentu kada Karnijev rođak Fredi, koji se oduvek bavi sitnim krađama i iznudama, najednom odluči da izvrši organizovani upad u harlemski hotel Tereza. Fredi nudi rođaku mogućnost lake zarade, a potrebno je samo da Karni nakon pljačke u sklopu svoje radnje na neki način utopi ukradeni nakit. Rej Karni na taj način polazi očevim putem, a sve se dodatno komplikuje nakon što pljačka nakita izazove mnogo veći odjek nego što su oni računali. Karni polako, ali sigurno sve dublje upada u svet kriminala i korupcije koji prete da uništi njegov ugled, ali i ono njemu najvažnije – porodicu.

Vožnja Harlemom

Kolson Vajthed vešto vodi čitaoce kroz uzbudljivu i epohalnu vožnju Harlemom. Roman je ispisan u sleng maniru koji u najboljem svetlu ističe Vajthedovu spisateljsku raznolikost i umešnost. A glavni junak romana Rej Karni je poput svakog čoveka dualan, mešavina dobrih i loših osobina – a ujedno dokaz da svako i pored čvrstog karaktera može poći stranputicom ukoliko u njemu prevlada želja za brzom zaradom.

Ritam Harlema nudi izvanredno oblikovanu porodičnu sagu ogrnutu u gangstersko ruho, koja se odvija u decentno rekreirani Harlem čiji kriminalni život kuca u ritmu otkucaja srca. Ukoliko ste ljubitelji atmosfere koja je prisutna u filmovima poput Jackie Brown ili pak u seriji The Wire, sigurni smo da biste uživali i u ovom Vajthedovom romanu koji je prepun pljački, iznuda i moralnih igara.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori