Journal preporuka: Knjiga „Lekcije iz hemije“
Journal preporuka: Knjiga „Lekcije iz hemije“

Journal preporuka: Knjiga
„Lekcije iz hemije“

Iako je društvo vremenom evoluiralo, modernizovalo se i napredovalo još uvek se stiče utisak da ravnopravnost između muškaraca i žena na mnogim poljima postoji samo na papiru. Stoga je od izuzetne važnosti istaći da se svake godine u svetu književnosti javljaju snažni ženski glasovi koji kroz društveno angažovane knjige podvlače crtu između prošlosti i sadašnjosti, vešto ukazujući na probleme koji se generacijama stalno ponavljaju.

Upravo jedan takav roman od izuzetne važnosti napisala je američka književnica Boni Garmus, koji prikazuje samosvesnu, trezvenu ženu iz šezdesetih godina prošlog veka – ženu koja je imala jasan cilj pred sobom, a roman nosi i više nego zanimljiv naziv Lekcije iz Hemije.

(Ne)tipičan čiklit roman koji nosi snažnu poruku

Početkom šezdesetih godina 20. veka u Americi, nisu samo crncima bila ukinuta osnovna životna prava, već i ženama. Od žena se u tom periodu obično očekivalo da budu domaćice i potčinjene supruge. I upravo u ovako pogrešno uređenom društvenom poretku na scenu stupa potpuno drugačija glavna junakinja Elizabet Zot.

Radnja romana Lekcije iz Hemije ima nelinearan tok, i uz naizmenično prikazivanje prošlosti i sadašnjosti možemo upoznati društvene prilike koje su vladale pre oko šezdeset godina. Na samom početku vidimo Elizabet Zot koja po svaku cenu prihvata posao TV voditeljke u najpopularnijoj emisiji o kuvanju ‘Večera u šest’. Ali, već nakon prvog poglavlja, radnja se premešta u prošlost gde upoznajemo pravu Elizabet i njene želje.

lekcije iz hemije
Lekcije iz hemije

Sve je Hemija

Elizabet je hemičarka, može se reći ’žena pionir’ u nauci koja drži do sebe, borbena je, pametna i izuzetna u svom poslu. Međutim, bez obzira na sve to glavna junakinja romana „Lekcije iz Hemije“ suočena je s čestim omalovažavanjima i brojnim seksističkim komentarima od strane muškaraca. Ova briljantna heroina dobija posao iz snova u Istraživačkom institutu Hejstings i dostojanstveno se bori za svoje mesto u muškom svetu. S obzirom na to da je pre nekoliko godina bila izložena seksualnom nasilju, i da se čitava situacija okrenula protiv nje u trenutku kad je odlučila da prijavi svog mentora koji je bio na visokom položaju, Elizabet nepokolebljivo nastoji da ostane nezavisna na svim poljima.

Zotova, štaviše. donosi odluku da se nikada neće udati. I tako na scenu stupa Kalvin Evans, šarmantni naučnik, zaposlen u istom naučnom institutu kao i Elizabet. Njihovo upoznavanje izazvaće prvo obostranu netrpeljivost, koja se kasnije razvija u ljubav. Genijalnost Elizabetinog uma biće od ključne važnosti pri otkrivanju novih formula, ali sve se menja nakon iznenadne smrti Kalvina Evansa. Elizabet ostaje potpuno sama i nakon saznanja da nosi dete, direktor Instituta odlučuje da je otpusti s posla i uz to prisvaja njen naučni rad kao svoj.

Nakon ovih flešbekova iz prošlosti, radnja se ponovo vraća u sadašnjost gde vidimo Elizabet kao popularno TV lice, koje milione Amerikanaca uči novim receptima. Elizabet Zot je ovaj posao prvobitno prihvatila samo da bi svojoj ćerki Med obezbedila materijalnu sigurnost, međutim kako vreme prolazi, ona odlučuje da svoju popularnost iskoristi za neke više i važnije ciljeve.

Uskoro ova žena uvodi neke izmene u formatu obične kulinarske emisije te počinje da podučava gledaoce lekcijama iz Hemije. Tu se njena misija ne zaustavlja, već Elizabet hrabro nastoji da svoj glas iskoristi u svrhu osnaživanja drugih žena, koje konačno počinju da preuzimaju kontrolu nad sopstvenim životom.

 

Poruka romana i TV adaptacija koju nestrpljivo čekamo

Autorka Boni Garmus svojim književnim prvencem uspeva efektno da objedini klasičnu čiklit priču i u njoj zanimljivu, nadasve neobičnu junakinju koja odlučno počinje da se bori za ravnopravnost između žena i muškaraca. Autorka kroz roman zapravo bodri sve žene da se i one same u nekom trenutku (iz)bore za svoja prava i uz sve to ovo književno delo sasvim sigurno ukazuje na činjenicu da se nije mnogo toga promenilo od prošlosti do sada. Samim tim pokušava da prekine odjeke pogrešnih razmišljanja koji se sve do današnjih dana glasno mogu čuti. Uverljivo napisana, emotivna i pronicljiva, ova knjiga će sigurno mnoge od vas podstaći na promene koje su svakako neophodne na svim životnim aspektima.

Roman „Lekcije iz Hemije“ ubrzo nakon objavljivanja pronašao je put do svojih čitateljki, a ujedno na primeru same autorke može se videti da nikad nije kasno za veliki uspeh – jer je Boni Garmus svoju životnu želju o objavljivanju knjige uspela da ostvari u svojoj šezdeset četvrtoj godini nakon što su je prethodno izdavači odbili preko trideset puta.

Producenti su već otkupili prava za snimanje TV serije, koja se trenutno nalazi u fazi produkcije, a glavna uloga dodeljena je Marvelovoj heroini Brie Larson.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori