Film „Vensan mora da umre“ otvara Festival francuskog filma: Evo šta još možete da pogledate
Film „Vensan mora da umre“ otvara Festival francuskog filma: Evo šta još možete da pogledate

Film „Vensan mora da umre“ otvara Festival francuskog filma: Evo šta još možete da pogledate

Francuska kinematografija zauzima posebno na našem repertoaru. Zato nas posebno raduje da najavimo Festival francuskog filma, koji će biti održan od 14. do 18. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Journal ima tu čast da ove godine bude medijski pokrovitelj ove manifestacije. Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

Šta znamo o filmu „Vensan mora da umre“

Festival će u sredu, 14. juna na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje „Vensan mora da umre“ autora Stefana Kastana kada će biti održan i razgovor sa autorom. Film će reprizno biti prikazan u četvrtak, 15. juna u Silosima. „Vensan mora da umre“ premijerno je prikazan u okviru Nedelje kritike ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala. „Pod zvezdama“ Sebastijana Tilara biće prikazan u četvrtak, 15. juna na platou između “Ušće” poslovnih centara, a u subotu 17. juna na Kosančićevom vencu.

Filmovi koji su se još istakli su: Kuća Anise Bonfon biće prikazan u četvrtak i petak, 15. i 16. juna na Kosančićevom vencu i u Silosima. Velika kola Filipa Garela biće prikazan u petak, 16. juna na Ušću, a dan posle i u Silosima. Ovo ostvarenje gledaće se i u Nišu, u Vilingradu, u četvrtak, 15. juna. Soliter“ Gijoma Niklua biće prikazan u nedelju 18. juna u 21 čas na Ušću.

Kadar iz filma "Kuća"
Kadar iz filma "Pod zvezdama"

Najbolje što Francuska može da ponudi u oblasti filma

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu pri Ambasadi Francuske je povodom novog izdanja ove manifestacije istakao:

Festival, čiji su osnivači Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća MegaCom Film za cilj ima da na jednom mestu, izvan velikih festivala, beograđanima pruži priliku da pogledaju najbolje što Francuska ima da ponudi u oblasti filma, kao i gostovanja renomiranih francuskih glumaca i reditelja. Festival je za kratko vreme uspeo da se nametne kao značajna filmska manifestacija i od prošle godine smo postali kulturna manifestacija od značaja opštine Stari Grad, na šta smo veoma ponosni.

Festival na više lokacija

Projekcije će biti održane na obalama reka Sava i Dunav – na Kosančićevom vencu, Silosima, kao i na platou između dve kule na Ušću. Francuski filmovi gledaće se i u bioskopskim salama u Nišu i Novom Sadu – u bioskopu Vilingrad, odnosno u Kulturnom centru Novog Sada. Prikazivanjem filmova na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija Starogradsko leto u organizaciji opštine Stari grad.

Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom.

Foto: Festival francuskog filma

Učitati još
Zatvori