Filmski maraton: Reperi kao glumci
Filmski maraton: Reperi kao glumci

Filmski maraton: Reperi kao glumci

Još jedna sreda – još jedna priča o hip-hop kulturi. Ovoga puta iz ugla kinematografskih ostvarenja koja su pružila uvid u celu jednu marginalizovanu zajednicu i njihov način života. Da ne dužimo – sledi lista filmova u kojima se u ulozi glumaca pojavljuju legendarni reperi.

Filmski maraton: Reperi kao glumci

DMX u filmu Belly (1998)

U filmu Belly se pored legende rep muzike DMX-a, pojavljuju Nas i Method Man. Dva klinca Sincere (Nas) i Buns (DMX) žive ceo život sam po ivicama ideologiju radeći sve što je potrebno kako bi preživeli. Vremenom formiraju svoje malo kraljevstvo kriminala unutar kojeg se odvijaju mnogobrojne pljačke i diluje mnogo droge. Sincare se ubrzo povlači i pridružuje crnoj muslimanskoj verskoj grupi, dok Buns tone sve dublje i nedugo nakon Sincareovog odlaska suočava se sa ozbiljnom zatvorskom kaznom. Policija mu nudi dogovor – ukoliko ubije šefa muslimanske grupe, biće oslobođen krivice.

Film Belly važi za pravi hip-hop klasik.

@garica.hr

Method Man & Redman u filmu How High (2001)

Hip-hop royalty – reperi Method Man i Redman glume dva obična momka koji „puše nešto magično“ u kultnom ostvarenju How High. Sve dok im zalihe natrprirodne supstance nisu presušile Jamal i Silas olako polažu prijemni ispit i završavaju, ni manje, ni više, nego na Harvardu. Nakon toga, bivaju osuđeni na sopstvenu pamet kako bi dobili prolazne ocene. Komedija čiji likovi ostaju zapamćeni dve decenije kasnije važi za jedan od filmskih ostvarenja sa najduhovitijim dijalozima.

U drugom delu filma iz 2019. godine, za koji kažu da nije ni upola dobar kao prvi, pojavljuje se Lil Yachty.

@_.forevernelly

Nelly u filmu Snipes (2001)

Talentovani tinejdžer iz Filadelfije Erik Triggs (Sam Jones III) radi u hip-hop izdavačkoj kući u kojoj preko dana sarađuje sa zvezdom u usponu Prolifikom, kojeg u filmu tumači Nelly, a posle radnog vremena radi na svojoj muzici. Prolifika kidnapuju, a vlasnik izdavačke kuće, s obzirom da i njegov neobjavljeni album biva ukraden, optužuje Erika i Malika da su upravo oni odgovorni za zločin. Dva prijatelja se ubrzo nalaze u bekstvu.

Eminem u filmu 8 Mile (2002)

Film 8 Mile zasnovan je istinitim događajima iz Eminemovog života. Priča o ambicioznom belom reperu koji se bori sa problematičnim načinom života jedna je od kultnih kada govorimo o kulturi hip-hop muzike. Glavni lik Jimmy, kojeg u filmu tumači Eminem, odlučuje da se prijavi za rap battle u kojem će se takmičti protiv grupe mladića koji mu nisu rivali samo na sceni, već i van nje.

Cam’ron u filmu Paid in Full (2002)

Filmsko ostvarenje zasnovano je na istinitoj priči o triu koji je kontrolisao veći deo trgovine drogom u Njujorku osamdesetih godina – Azie Faison Jr, Alberto Martinez i Richard Porter.

Azie Faison Jr aka pravi Ace Boogie zarađivao je čak sto hiljada dolara nedeljno od prodaje kokaina, a upravo on jedan je od producenata filma Paid in Full pored Damona Dasha, Jay-Z-a i Bretta Ratnera. Njegov lik tumači Wood Harris, dok se Cam’ron pojavljuje u ulozi Rica, lika inspirisanog Martinezom. Na samom kraju, Rico pristaje na saradnju sa policijom, ali odbija da cinkari bilo koga iz Harlema.

Dame Dash prošle godine otkrio je da je na Cam’rona pucano 2005. godine upravo zbog uloge u filmu Paid in Full.

Ludacris u filmovima The Fast and the Furious Franchise (2003-2021)

Reper Ludacris prvi put se pojavljuje u Fast and Furious franšizi u drugom delu pod nazivom 2 Fast 2 Furious. Njegov lik Tej veoma je značajan karakter iako nije deo FF porodice od samog početka. Ipak, Ludacirs himself jeste jer se upravo njegova pesma sa Nate Dogg-om Area Codes čuje u jednoj sceni prvog dela filma – žurka, Mia prekida sukob između Briana i Domovog člana ekipe.

@whydoesnobodysaybyeinmovies

50 Cent u filmu Get Rich or Die Tryin’ (2005)

Kada bismo govorili o procentima rekli bismo da je film Get Rich or Die Tryin’ nekih 75% autobiografski. Naime, Curtis Jackson aka 50 Cent  tumači lik Marcusa Greera, dilera droge koji napušta svet kriminala kako bi nastavio da se bavi rep muzikom. Fifti praktično glumi sebe u filmu, a naziv se referiše na njegov istoimeni album iz 2003. godine. Takođe, u filmu glume Terrence Howard i Viola Davis.

Pratite nas za Vol. 2 listu filmova u kojima uticajni reperi tumače glavne ili pak sporedne likove.

Foto: IMDb, Instagram

Učitati još
Zatvori